Smidda klyvkilar / vändklyvkilar / säkerhetsklyvkilar från Krumpholz 1799

När klyvyxan inte räcker till är klyvkilar ett bra hjälpmedel för stockar

Så snart du behöver ved till en brasa eller vill lagra ved för andra ändamål bör du klyva nyavverkad ved. Ju längre det torkar, desto svårare blir det att klyva det, och å andra sidan minskar dess värmevärde när den inre nedbrytningen sätter igång. Om det avverkade virket däremot bearbetas snabbt kan stockarna torka bättre, vilket ökar deras värmevärde.

Det finns olika sätt att klyva stockar. Som alternativ till den dyra och utrymmeskrävande hydrauliska vedklyven är det värt att använda en klyvyxa eller en klyvhammare.

Vissa stockar eller träslag är dock så knotiga eller övervuxna att även den tyngsta klyvhammaren når sin gräns. Det är här våra smidda splitting wedges kommer in i bilden.

Enorm kraft tack vare speciell konstruktion

Klyvkilar finns i olika former, storlekar och utföranden. Deras speciella konstruktion gör dem särskilt lämpliga för klyvning av hårt trä och metervara. Kilytorna är försedda med en speciell profil. Laterala “skalor” hindrar kilen från att hoppa ut, spåren och åsarna ger bättre styrning, minskar motståndet och ökar samtidigt klyvningseffekten. Våra klyvkilar med sin vassa spets är lätta att applicera och får snabbt ett bra fäste i träet tack vare speciella skåror så att kilen fastnar bättre i träet när den sätts fast. Alla dessa egenskaper hos klyvkilen gör att veden med några få handgrepp kan klyvas till praktiska, lättransporterade och snabbtorkande stockar.

Roterande klyvkilar är ännu mer effektiva

Roterande klyvkilar är en speciell typ av klyvkilar. Deras speciella form hjälper också till att bryta sönder träet vid klyvning. Vridningen av kilen överför kraften från slaget ännu effektivare till träet, eftersom klyvningseffekten ökar enormt genom den bredare kilvinkeln

Använd spaltknivar på rätt sätt

Oavsett vilken modell du använder följer användningen av klyvkilar alltid samma princip: placera inte kilen för centralt för stora träskivor och se till att den är riktad så parallellt som möjligt med fiberriktningen. Nu kan du trycka in den med lätta knackningar – vid behov med en liten hammare – tills den sitter ordentligt på plats. Kilen slås sedan in i träet med en tung hammare tills den går sönder. Helst ska du använda en speciell klyvhammare som fortfarande har ett yxhuvud på ena sidan. Om det behövs kan du fortfarande hjälpa till med riktade slag utan att behöva byta verktyg alltför ofta. Om kilen försvinner in i träet – vilket kan hända särskilt med meterstora bitar – kan du lägga till en andra träkil tills träet delar sig.

Var uppmärksam på säkerheten vid arbete med spaltknivar

Precis som vid allt skogsarbete gäller samma sak vid klyvning med kilar: Säkerheten först! Ta hand om dig själv och din omgivning. Använd lämpliga skyddskläder och skyddsglasögon.

Klyvhammare eller klyvyxor med PE-slaghuvuden ger maximal säkerhet.

inkl. moms

plus fraktkostnader

inkl. moms

plus fraktkostnader

inkl. moms

plus fraktkostnader

Stöten dämpas av den polymera stötdämpande ytan. Splittring av metall är praktiskt taget omöjligt med ett exakt slag. PE-slaghuvudena behöver dock bytas ut ibland.

När du använder klyvkilar med PE-slaghuvuden är våra vanliga skogsyxor, klyvyxor och klyvhammare idealiska.

inkl. moms

plus fraktkostnader

inkl. moms

plus fraktkostnader

inkl. moms

plus fraktkostnader

inkl. moms

plus fraktkostnader

inkl. moms

plus fraktkostnader

inkl. moms

plus fraktkostnader

inkl. moms

plus fraktkostnader

inkl. moms

plus fraktkostnader

inkl. moms

plus fraktkostnader

Märkning av klyvkilar vid skogsarbete

Om du vill motverka risken att förlora en wedge kan du lägga på ett lager signalfärg (t.ex. rött eller neongult) med hjälp av en sprayburk. Det tar ju inte lång tid för en kil att försvinna utomhus – särskilt om du använder den i skogen. Detta gör inte nödvändigtvis kilen vackrare, men det gör den mer iögonfallande.

Garanti för bästa pris

Om du hittar ett mer fördelaktigt pris (inkl. fraktkostnader) hos en annan återförsäljare, kommer du att få denna Krumpholz-artikel från oss till samma pris.

Denna garanti gäller i upp till 14 dagar efter köpet. Detta gäller inte specialförsäljning vid lageravveckling, insolvens eller auktion.