Smidda klyvkilar / vändklyvkilar / säkerhetsklyvkilar från Krumpholz 1799

När klyvyxan inte räcker till är klyvkilar ett bra hjälpmedel för stockar

Så snart du behöver ved till en brasa eller vill lagra ved för andra ändamål ska du aldrig lagra avverkad ved odelad. Ju längre det torkar, desto svårare blir det att klyva det, och å andra sidan minskar dess värmevärde när den inre nedbrytningen sätter igång. Om det avverkade träet däremot bearbetas så snabbt som möjligt kan stockarna torka bättre, vilket ökar deras värmevärde.

Det finns olika sätt att klyva stockar. Som alternativ till den dyra och utrymmeskrävande hydrauliska vedklyven är det värt att använda en klyvyxa eller en klyvhammare.

Vissa stockar eller träslag är dock så kvistade eller härdade att även dessa verktyg når sina gränser. Det är här våra smidda splitting wedges kommer in i bilden.

Enorm kraft tack vare speciell konstruktion

Klyvkilar finns i olika former, storlekar och utföranden. Deras speciella konstruktion gör dem särskilt lämpliga för klyvning av hårt trä och metervara. Kilytorna är försedda med en speciell profil. Laterala ”skalor” hindrar kilen från att hoppa ut, spåren och åsarna ger bättre styrning, minskar motståndet och ökar samtidigt klyvningseffekten. Våra klyvkilar med sin vassa spets är lätta att applicera och får snabbt ett bra fäste i träet tack vare speciella skåror så att kilen fastnar bättre i träet när den sätts fast. Alla dessa egenskaper hos klyvkilen gör att veden med några få handgrepp kan klyvas till praktiska, lättransporterade och snabbtorkande stockar.

Roterande klyvkilar är ännu mer effektiva

Roterande klyvkilar är en speciell typ av klyvkilar. Deras speciella form hjälper också till att bryta sönder träet vid klyvning. Vridningen av kilen överför kraften från slaget ännu effektivare till träet, eftersom klyvningseffekten ökar enormt genom den bredare kilvinkeln

Använd spaltknivar på rätt sätt

Oavsett vilken modell du slutligen använder följer användningen av klyvkilar alltid samma princip: Placera kilen nära kanten och se till att den är så parallell som möjligt med fiberriktningen och att skäret pekar vertikalt inåt. Nu kan du trycka in den med lätta knackningar – vid behov med en liten hammare – tills den sitter ordentligt på plats. Kilen slås sedan in i träet med en tung hammare tills den går sönder. Helst bör du använda en speciell klyvhammare med ett yxhuvud på ena sidan. Om det behövs kan du fortfarande hjälpa till med riktade slag utan att behöva byta verktyg alltför ofta. Om kilen försvinner in i träet – vilket kan hända särskilt med meterbitar – kan du lägga till en andra, längre träkil tills träet är delat i två. Oavsett vilken hammare du väljer, se till att du aldrig slår stålkilar mot stålytor.

Var uppmärksam på säkerheten vid arbete med spaltknivar

Som vid allt träarbete är det viktigt att du är uppmärksam på din egen och din omgivnings säkerhet när du klyver med kilar. Använd lämpliga skyddskläder och skyddsglasögon för att skydda dig mot splitter.

Klyvhammare eller klyvyxor med slaghuvud av PE, t.ex:

Stöten dämpas av den polymera stötdämpande ytan. Splittring av metall är praktiskt taget omöjligt med ett exakt slag. PE-slaghuvudena behöver dock bytas ut ibland.

Vid användning av klyvkilar med PE-slaghuvud är våra vanliga skogsyxor, klyvyxor och klyvhammare idealiska:

Märkning av klyvkilar vid skogsarbete

Om du också vill motverka risken att förlora en wedge kan du applicera ett lager signalfärg (t.ex. rött eller neongult) med en sprayburk. Det tar ju inte lång tid för en kil att försvinna utomhus – särskilt om du använder den i skogen. Detta gör inte nödvändigtvis kilen vackrare, men det gör den mer iögonfallande.

Garanti för bästa pris

Om du hittar ett mer fördelaktigt pris (inkl. fraktkostnader) hos en annan återförsäljare, kommer du att få denna Krumpholz-artikel från oss till samma pris.

Denna garanti gäller i upp till 14 dagar efter köpet. Detta gäller inte specialförsäljning vid lageravveckling, insolvens eller auktion.