Smidd rosettgaffel från Krumpholz 1799

De vackraste rosorna växer bara med en rosengaffel

Det finns ett antal saker att tänka på när man tar hand om rosor – inklusive att välja rätt verktyg.

Rosor behöver mycket luft vid rötterna,

Å ena sidan för att undvika röta, å andra sidan för att de ska kunna ta upp näringsämnen via sina fina sugblåsor om jorden inte är för tät. Men eftersom de är tunga matare som filtrerar bort näringsämnen och spårämnen från jorden, komprimeras jorden runt dem mycket snabbt. Rosor är också mycket känsliga om deras rötter skadas, och därför bör man inte luckra upp jorden med en kultivator eller liknande, utan istället använda speciella rosgafflar.

För uppluckring av jorden

Det bästa är att försiktigt sticka rosen några gånger djupt ner i jorden med rosengaffeln och sedan flytta den känsligt fram och tillbaka. Detta skapar kanaler genom vilka luft kan komma in i jorden.

Fördelarna med en rosengaffel

känns igen vid första anblicken och bekräftas när man arbetar med den: Den smala konstruktionen med de två pinnarna, som är mycket stabila, gör det enkelt att komma nära växterna. De två tapparna förhindrar också att rötterna skärs av, eftersom de inte är runda eller fyrkantiga, utan har en speciell form som skjuter rosrötterna åt sidan och därför knappast skadar dem. Tack vare dessa egenskaper kan en rosengaffel användas för att arbeta mer målinriktat och bara luckra upp jorden utan att skada rötterna.

Garanti för bästa pris

Om du hittar ett mer fördelaktigt pris (inkl. fraktkostnader) hos en annan återförsäljare, kommer du att få denna Krumpholz-artikel från oss till samma pris.

Denna garanti gäller i upp till 14 dagar efter köpet. Detta gäller inte specialförsäljning vid lageravveckling, insolvens eller auktion.