Användning av hacka
Inledning
Hackor är oumbärliga verktyg inom trädgårdsodling och trädgårdsskötsel. De används för att luckra upp jorden, ta bort ogräs, förbereda planteringshål, gräva diken eller skära igenom rötter. Att välja rätt hacka och använda den på rätt sätt kan göra trädgårdsarbetet mycket enklare och leda till bättre resultat.
Viktiga aspekter vid användning av hackning
Handtagets längd och komfort:
Se till att hackans handtag ligger bekvämt i handen. Handtagets längd beror på hackans funktion. Skaftet på en korshacka eller spetshacka är kortare än skaftet på en bäddhacka.
Skaftlängder på drygt en meter är idealiska för tvär- eller spetshackor. Skaftet på en bäddhacka bör vara ca 130-150 cm långt. Handhackor har vanligtvis korta skaft på 35-40 cm.
Hackor med rund ögla eller snarare en hacka med ett skaft som är fäst med slaghylsor:
Hackar med rund ögla: Handtaget på hackar med rund ögla kan bytas utan verktyg. Det är viktigt att hackhuvudet är ordentligt låst på plats för att förhindra att det vinglar eller att det lossnar.
Hacka med instickshylsor: Här är skaftet fäst med en träkil och instickshylsor. Hackhuvudet fästs på skaftet uppifrån och är ordentligt sammankopplat med det med en träkil och instickshylsor. För att byta ut handtaget är det nödvändigt att borra avlastningshål i den inskjutna kilen så att huvudet kan separeras från handtaget. Om huvudet har lossnat på handtaget räcker det oftast att slå in instickshylsorna djupare i kilen med en hammare för att stabilisera förbindelsen.
Slutsats: Båda typerna av hackning fungerar mycket bra. Vi kan rekommendera båda monteringsalternativen utan förbehåll.
Hacka in:
Sätt i hackan med rund ögla: Placera hackhuvudet på det koniska skaftet och tryck upp det till den tjockaste delen av skaftet. Slå sedan handtaget med hackhuvudet stadigt i vertikal riktning mot en träskiva eller balk som ligger på marken. Från topp till botten i 90 graders vinkel med hackhuvudet pekande nedåt.
När den träffar motståndet kopplas hackhuvudet positivt till handtaget. Detta bör upprepas flera gånger tills hackhuvudet sitter ordentligt fast i handtaget. Leden kan stärkas ytterligare genom att blötlägga leden i några minuter. Handtaget sväller och hackhuvudet sitter riktigt stadigt.
Säkra hackan med slaghylsor: Placera handtaget i bekväm arbetshöjd på en träbalk eller -bräda. Placera hackans öga på handtaget. Bryt vid behov kanterna på handtagets övre ände något med en skärkniv för att göra det lättare att montera huvudet. Vänd sedan på hackan, placera huvudet på balken och hamra skaftet rakt med en klubba, bit för bit, tills det är i jämnhöjd med huvudets öga. När huvudet är i jämnhöjd med handtaget, slå in träkilen och slå sedan in drivhylsorna. Avlägsna vid behov utstickande material från träkilen.
Hackans material:
Huvudmaterial: Hackhuvuden tillverkade av härdat kolstål är hållbara och robusta. Det sega och hårda stålet kan lätt slipas om och tål även hårda stötar. Huvuden i rostfritt stål är rostfria. Det sprödare rostfria stålet går dock lättare sönder än ett hackhuvud i kolstål.
Handtagsmaterial: Trähandtag är traditionella och behagliga att hantera. De är lätta att återvinna och ger inte upphov till något problematiskt avfall i slutet av sin livslängd, som till exempel glasfiberhandtag. Ett tydligt ställningstagande från vår sida för att använda trähandtag. Här är det starka och elastiska ask- eller hickoryträet en beprövad och välfungerande variant.
Underhåll och skötsel:
Rengöring: Avlägsna smuts och växtdelar från hackan efter varje användningstillfälle för att förhindra rostbildning.
Förvaring: Förvara hackan på en torr och ouppvärmd plats. Häng helst upp hackan för att förhindra fuktskador på skaftet eller hackhuvudet. Vid förvaring i uppvärmda rum torkar stammen ut och förlorar elasticitet. Handtaget kan då gå sönder lättare än om det förvaras på rätt sätt.
Skärpning: Slipa hackhuvudet om det behövs.
Oljning: Före vinterförvaringen bör du lätt olja in hackhuvuden av kolstål. Detta förhindrar flammig rost. Om du vill använda vegetabiliska oljor är linolja ett bra val. Detta bildar ett stabilt skyddsskikt.
Olika typer av hackor och deras användning
Pickaxe eller korshacka:
Beskrivning: Hacka med kraftig spets och vässad smal hacka. Sett framifrån bildar hackans huvud och skaft det omtalade”korset”.
Användningsområde: Korshackan används företrädesvis för att luckra upp steniga och klippiga jordar. Den vässade hackan kan också användas för att bryta igenom rötter.
Rothacka:
Beskrivning: Med två vässade krokar i vertikal och horisontell riktning.
Användningsområde: Rothackan är perfekt för att skära igenom och avlägsna rötter. Starka rötter kan skäras igenom med denna hacka. Passar även bra för arbete i stenig och hård jord.
Waymaker hoes:
Beskrivning: Stigmakarhackan har en kraftig smidd spets och en bred hacksida.
Användning: Den används företrädesvis vid alpint vägbygge, för anläggning och underhåll av vandringsleder och för röjningsarbete.
Hoopoe hoe eller hoopoe hoe:
Beskrivning: ”Hoopoe” har fått sitt namn från fågeln hoopoe med sina karakteristiska huvudfjädrar. Den breda sidan av hackan är till för att gräva hål och diken, den andra sidan av hackan är ett yxblad för att bryta upp rötter.
Användning: Idealisk för bearbetning av kraftigt rotade jordar. Den skarpt slipade yxan skär även genom starka rötter. Jorden kan lätt luckras upp med hackan. Även idealisk för att gräva större planteringshål.
Rodehacke:
Beskrivning: Grävhackan har en skarpt slipad hacksida och ett hammarhuvud.
Användningsområde: Idealisk för arbete i tung och hård mark och för att ta bort buskar, sly och rötter. Det praktiska hammarhuvudet kan användas för att slå i kraftiga spikar eller mindre pålar.
Planteringshacka:
Beskrivning: Planteringshackan har en skarpt slipad hacksida och en yxkant.
Användning: För röjning av buskar, genomskärning av rötter och grävning av planteringshål i hård och stenig mark. Den skarpt slipade yxkanten kan också användas för att skära igenom tjockare grenar eller fasta rötter.
Skogshacka:
Beskrivning: Skogshackan har ett smalare, långsträckt hackblad.
Användning: För skogsplantering och arbete i trädplantskolor. Små planteringshål för unga plantor kan skapas med ett enda drag.
Slänthacka:
Beskrivning: Robust hacka med kraftigt huvud.
Användningsområde: För att luckra upp steniga jordar, röja slänter och för många andra arbeten. En hacka som ingen stor trädgård bör vara utan.
Hö:
Beskrivning: Sänghackan har ett längre skaft och ett skarpslipat blad.
Användning: För att luckra upp jorden, för att arbeta i grönsaksland och för ogräsbekämpning.
Beet hacka och fält hacka:
Beskrivning: Dessa hackor har ett brett, solitt blad och ett stadigt handtag.
Användning: Mycket lämplig för att samla upp jord och skörda rotfrukter och fältgrödor. Det kraftiga bladet gör det lätt att separera även tunga rovor från moderplantan.
Gödselhacka, trädgårdsmejsel och karsthacka
Beskrivning: Med kraftiga pinnar och handtag i ask.
Användning: För hackning av kompost och gödsel samt för Lossning och luftning av jord och mark. För potatisskörd eller ogräsrensning.
Trädgårdshacka / handhacka
Beskrivning: Små, behändiga hackor med korta skaft.
Användning: För arbete i rabatter och grönsaksland. För att gräva små planteringshål eller rensa ogräs.
Slutsats
Att välja rätt hacka och använda den på rätt sätt kan göra trädgårdsarbetet mycket enklare. Fundera på vad som ska göras i trädgården och välj rätt hacka för det. På så sätt kan du uppnå optimala resultat i trädgården och arbetet blir enkelt och roligt med rätt verktyg.